Geschikte bodembedekking        

Hamsters houden van graven, dit zit in hun aard. Het is daarom belangrijk om het hamsterverblijf van een goede laag bodembedekking te voorzien. Denk hierbij aan een laag van minimaal 20 centimeter. 

Je kunt natuurlijk het verblijf opdelen in meerdere gedeeltes. Een gedeelte om lekker te graven met een dikke laag bodembedekking en een minder dikke laag bij het gedeelte waar zware spullen komen te staan zoals het hamsterwiel, het voerbakje, en een zandbad. Zo voorkom je ook dat je hamster bekneld raakt onder zware spullen bij het rondgraven. Het is ook leuk om met plateau’s te werken als je een groot verblijf hebt.

Het is belangrijk om voor een geschikte bodembedekking te kiezen. Dit lijkt heel voor de hand liggend, maar helaas zijn er veel soorten bodembedekking op de markt die WEL verkocht worden als geschikt voor jouw hamster maar dit absoluut NIET zijn. 

Voor een goede laag bodembedekking heb je voor een verblijf van 100x50cm  minimaal 40 liter bodembedekking nodig. 

De beste en veiligste bodembedekking om in huis te halen voor jouw hamster;

Bodembedekking van papier

Dit type bodembedekking kent eigenlijk alleen maar voordelen voor jouw hamster. Het is zacht en warm om in te slapen, zacht aan de pootjes en heerlijk om in te graven. De volgende merken zijn echt aanraders. Ik wil wel waarschuwen dat sommige varianten waar een geurtje aan is gegeven (o.a. lavendel) niet veilig zijn voor jouw hamster. 

Chipsi Carefresh

Dit is wel een van de duurdere bodembedekkers die er zijn. Maar het is wel echt het geld waard en naar mijn mening het beste voor je hamster.  Het absorbeert goed, ruikt niet vervelend en is verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren. Het is ook beschikbaar in mooie natuurlijke kleuren als je meer voor een natuurlijke look gaat voor je hamsterverblijf.

Kaytee Clean & Cozy   

Dit merk is iets moeilijker te krijgen in Nederland, maar het is wel iets goedkoper dan Carefresh. Ook Kaytee Clean & Cozy is verkrijgbaar in meerdere leuke kleuren als ook neutrale kleuren. Echter verkopen zij dus ook een lavendel geurige bodembedekking die dus niet geschikt is! Maar de varianten hieronder zijn 100% veilig voor jouw hamster.

Zand

Zand is eigenlijk  een musthave in het verblijf van jouw hamster. Dit kun je in een zandbad doen ( kijk hier voor de leukste badhuisjes! )  of in een grote schaal. Hamsters mogen niet worden gewassen met water. Ze houden hun vacht glanzend schoon door in zand te rollen.

Je kunt ook een gedeelte van je verblijf vullen met zand. Ook dit zie je vaak terug in mooie natuurlijke hamsterscaping verblijven. 

Let op dat het zand geschikt is voor huisdieren. Schelpenzand en Chinchilla Stof/Dust zijn niet geschikt. De schelpen kunnen hamsterpootjes bezeren en Chinchilla Dust is slecht voor de luchtwegen.

Aspen hout

Aspen bomen worden niet behandeld met chemische producten zoals Sparren en Dennebomen. Het is iets duurder maar dit is echt een bodembedekking die ik met een gerust hart aan mijn hamster geef.

Het is heerlijk zacht aan de pootjes, en geeft een mooie natuurlijke uitstraling aan je verblijf. Het is leuk om verschillende bodembedekkers in je verblijf te gebruiken voor een mooi effect!

Hennep Strooisel

Ook Hennep is vrij van chemische producten en veilig om te gebruiken voor jouw hamster. Erg leuk om te combineren met bijvoorbeeld Carefresh/Kaytee in een Hamsterscaping verblijf voor een natuurlijke uitstraling.

.

Weidehooi 

Weidehooi is niet geschikt als gehele bodembedekking. Een hamster kan  er niet lekker in graven. Maar het kan wel een hele andere goede functie hebben. Als je wat hooi vermengd met Carefresh/Kaytee Clean & Cozy blijven de holletjes en tunneltjes van jouw hamster beter staan! 

Veel hamstereigenaren gebruiken deze methode. Ook erg leuk voor een natuurlijke uitstraling. Probeer wel harde stukjes uit het hooi te halen als deze er zijn. Het is veilig om op te knabbelen. En slijt ook de tanden van je hamster iets. Het is dus echt niet verkeerd om te gebruiken voor jouw hamster. 

Stro is niet geschikt, dit is te hard voor hamsters en kan in hun ogen prikken.

Niet geschikte bodembedekking

Ik wil dit toch nog extra benoemen. Er zijn echt vele soorten bodembedekking die in de dierenwinkel liggen met een plaatje van een hamster erop, terwijl ze niet veilig zijn voor jouw hamster. De meest voorkomende ongeschikte bodembedekking;
 
Logo medpets
Bodembedekking van sparren en dennenhout 
   

Bij de goedkoopste varianten houtsnippers e.d. gaat het om pure zaagafval waar niets mee gedaan is om het huisdier proof te maken. Er zitten vaak scherpe stukjes en splinters in waar aan je hamster zich kan bezeren. 

Uiteraard zijn er verbeterde stofvrije varianten. Die beweren dat ze WEL veilig zijn. Het probleem is dat al is het stofprobleem verholpen, dennen en sparren met bepaalde chemische producten worden bewerkt. Dit zit in het hout. En jouw hamster stopt alles in zijn wangetjes om naar zijn nest te slepen. Ook de bodembedekking. Als dit stelselmatig in zijn maagje komt, en dat gebeurd echt wel eens per ongeluk. Zal dit jouw hamster echt ziek kunnen maken.

Bodembedekking van katoen (vaak gemixt met houtsnippers)

Dit type bodembedekking is wellicht heerlijk voor jouw hamster. Het ligt zacht en de tunneltjes blijven leuk staan. Maar wederom, is de kans groot dat het katoen of het hout in de maag komt. Ook is het hout dat hier in word gebruikt is niet geschikt i.v.m. hetzelfde verhaal; het is veelal dennen en sparrenhout. En het katoen kan jouw hamster verstoppingen geven in zijn darmen omdat het niet goed verteerd. Dit heeft hamsters al vaker het leven gekost. Geef daarom ook geen fleece dekentjes of stukjes stof.

Ook goed om te benoemen en wat nog steeds verkocht ondanks veel negatief geluid hierover; hamsterwatten. Geef dit nooit aan jouw hamster. Er zijn vele hamsters overleden door hamsterwatten. Verstopping, of dat het vast komt te zitten in hun wangzakken en om hun tanden. Ook is het vaak verstrikt geraakt om pootjes. Kortom, alleen maar ellende. Lekker laten liggen. 

Gelukkig komt er steeds meer tegengeluid op de verkoop van ongeschikte producten voor huisdieren, maar dit is nog een lange weg. Blijf bij bovengenoemde geschikte bodembedekkers, dan zit je goed! 

Nog een laatste tip; Wil je jouw hamster een geschikt nest materiaal geven? Pak wat keuken of toilet papier en geef hem wat reepjes. Hamsters gaan hier graag mee aan de haal. Het geeft ze een leuke bezigheid en een warm nestje! Ook mogen ze een toiletrolletje om mee te spelen.