Een lijst van alle benodigdheden voor de kooi inrichting van jouw hamster. Al deze producten zijn essentieel voor een optimale verzorging en het welzijn van jouw hamster! 

1. Geschikte bodembedekking
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar helaas worden er vele soorten bodembedekking verkocht waar op staat dat het geschikt is voor jouw hamster terwijl ze dat dus absoluut niet zijn Wat mij betreft is Chipsi Carefresh de beste keus! 

Geef je hamster minimaal een laag bodembedekking van 20cm 

Neem een kijkje op mijn blog ‘ Welke bodembedekking is geschikt voor jouw hamster‘ voor meer info hierover. Er zijn zeker nog andere goede alternatieven. Het is ook leuk om verschillende soorten bodembedekking te combineren. 

Klik hier voor een mooie voorbeeldfoto van een Ikea Detolf verblijf met verschillende soorten bodembedekking gecombineerd.

2. Voeding, Drinkfles & Tussendoortjes

Goed voer heeft een gebalanceerde samenstelling. Ik heb zelf goede ervaringen met het hamstervoer van Witte Molen.  Je hebt ook lab brokken die voorkomen dat je hamster alleen zijn favorieten uit het voer pikt, en genoeg voedingsstoffen binnen krijgt maar hier heb ik zelf geen ervaring mee. 

Uiteraard moet er altijd water beschikbaar zijn in het verblijf. Een bakje water is een optie maar dit kan je hamster omstoten. Daarom gaat mijn voorkeur toch uit naar een drinflesje. Let bij het aanschaffen van een flesje op dat het drinktuitje niet te groot is. Meestal is het flesje van 150 ml prima. Handig voor een verblijf zonder tralies; Sippy van Ferplast. Deze is te bevestigen met zuignappen.

Het is echt aan te raden dagelijks verse groenten en fruit bij te voeren. Onderzoek goed welke groenten en fruit jouw hamster wel en niet mag hebben. Ook is het goed om jouw hamster tussendoor bijvoorbeeld een gekookt eitje of meelwormen te geven. Dit zijn gezonde snacks.

Helaas zijn er een hoop ongezonde snacks, dit kun je zien door bijvoorbeeld de hoeveelheid suikers. Wil je toch graag yoghurt drops en andere zoete snacks aan jouw hamster geven? Doe dit dan echt niet meer dan 1 keer per week. Je maakt je hamster net zo gelukkig met een stukje appel, banaan of brocolli! 

Lees hier meer over gezonde snacks.

3. Geschikt hamsterwiel

Een hamsterwiel mag niet ontbreken in het hamsterverblijf. Hamsters leggen vele kilometers af in het wild. Deze energie kunnen ze natuurlijk niet kwijt in een beperkte ruimte. Daarom maken zij graag gebruik van een hamsterwiel.

Het wiel is iets wat vaak verkeerd word aangeschaft voor een hamster. Niet alleen hebben vele hamsters een te klein wiel er zijn ook exemplaren die heel gevaarlijk zijn.

Een voorbeeld hiervan is een metalen hamsterwiel met een raster als loop oppervlak. Helaas zijn vele hamsters verminkt geraakt aan hun pootje door het gebruik van dit type hamsterwiel. 

De beste keus is een dicht hamsterwiel. Deze zijn er in vele soorten, maten en materialen te krijgen. Het is belangrijk dat je het juiste formaat wiel koopt voor jouw hamstersoort. Als het ruggetje recht is van jouw hamster tijdens het rennen op zijn wiel is het geschikt. 

Als dit niet het geval is is er een grote kans dat de rug van jouw hamster krom vergroeid. Dit zal niet alleen pijnlijk zijn, maar je hamster zal ook problemen krijgen met lopen. Dit is waarom het echt belangrijk is het juiste formaat wiel te kopen.

Dwerghamster

Hamsterwiel van minimaal 20 cm Ø

Syrische Hamster

Hamsterwiel van minimaal 28cm Ø

Het formaat mag echt dus niet kleiner zijn dan hieronder genoemd. Ook is het misschien fijn om voor een stil hamsterwiel te gaan, zeker als jouw hamster op een slaapkamer staat. Hieronder vind je een aantal fijne stille wielen.

4. Huisjes 

Je hamster heeft een veilig slaapplekje nodig. Geef hem eventueel keuze uit meerdere huisjes. Een huisje dat het altijd goed doet bij hamsters is er een met ‘kamers’. Ze houden graag een voedselvoorraad vlakbij zich en dat kunnen ze dan in een ander kamertje bewaren. Ook leuk aan een kamerhuis is dat je het geheel onder het bodembedekking kan plaatsen voor een ondergronds gevoel. 
 

5. Zandbad

Een zandbad is essentieel.  Een hamster houd zijn vacht glanzend en schoon door in het zand te rollen. Je mag een hamster nooit in bad doen. Een hamster is gevoelig voor stress en dit kan ze zelfs ziek maken. Vandaar dus de noodzaak van een zandbad. Zo kan je hamster zichzelf goed schoonhouden. 

                                                                                                                       Je kunt een grote schaal of kom als zandbad gebruiken. Of een gedeelte van het verblijf vullen met zand. Er zijn vele soorten zandbaden te koop voor knaagdieren. Voor meer info over geschikt zand verwijs ik graag naar mijn blog over geschikte bodembedekking onder het zand hoofdstuk.

Nog een goede functie van het zand is om in het hamstertoilet te gebruiken. Zet een badhuisje (Zie hier meer over leuke badhuisjes.) in een van de hoeken van het verblijf en je hamster zal gegarandeerd het zand als toilet gebruiken. Grappig genoeg doen hamsters hun behoeftes graag in een hoek van hun verblijf. 

Het zand is heel gemakkelijk te verschonen en je bodembedekking zal zeker een maand meegaan omdat je hamster geen urine door zijn verblijf verspreid. Wel zal je tussendoor moeten ‘spotcleanen’. Dit houd in de hamsterpoepjes en andere rommel zoals voedselresten tussendoor weg halen.

6. Knaagmateriaal 

Je hamster zijn tanden groeien zijn hele leven. Knagen op harde materialen houd hun tanden getrimd. Als ze dit niet kunnen kan dit heel vervelend voor jouw hamster zijn en gevolgen hebben voor de gezondheid.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Goede knaagmaterialen om in het verblijf te leggen zijn bijvoorbeeld knaagsticks, wilgen  knaaghout en Whimzees. Ook vinden hamsters houten knaagspeelgoed interessant om op te knagen. Bied op zijn minst 1 van deze opties aan. Maar meer opties is beter natuurlijk. 

Lees hier meer over granen, bloemen, en zaden. Deze dragen ook bij aan het natuurlijke knaag gedrag van jouw hamster!

7. Speelgoed

Je hamster kan zich ongelukkig voelen als zijn kooi saai en leeg is. Ook voelen ze zich veiliger in in een omgeving met veel spulletjes. In een open omgeving voelen ze zich niet veilig. 

Er is veel leuk speelgoed beschikbaar voor hamsters. Meest voorkomend zijn buigbare bruggetjes en tunneltjes. Pas wel op met het kiezen van een leuk tunneltje. Plastic verbindingstunnels ( ja echt, de tunnels die in vele kooien worden gebruikt ) zijn niet geschikt. De plastic randjes kunnen in jouw hamsters pootje snijden. Dit geld ook voor een hamsterbal. Het is niet geschikt als speelgoed. Een hamsterbal geeft je hamster ook nog eens stress. 

Gelukkig zijn er genoeg leuke materialen en spullen die wel geschikt zijn voor jouw hamster. Hieronder enkele leuke voorbeelden om jouw hamsterverblijf echt compleet te maken! Maar bedenk met het uitkiezen van speelgoed vooral; jouw hamster houd van knusse schuilplekjes! 

Misschien leuk om te kijken; in dit filmpje verschoon ik mijn hamsterverblijf en verander ik de opstelling!