Welkom thuis

Misschien heb je jouw hamster net . Of wellicht heb je hem al een tijdje maar is hij/zij erg bang of bijt. Ik heb zowel een hele makkelijke als hele angstige hamster gehad maar bij beide hamsters staat een ding vast. Je zult hun vertrouwen moeten winnen. En dat kost wat geduld, liefde, en lekkere snacks. 

Dit stappenplan heeft mij dus geholpen zowel mijn bange als makkelijke hamster tam te krijgen. Het enige verschil hier in is hoe lang het duurde. Bij mijn bange hamster was dit 4 maanden. Bij mijn huidige hamster Noodle die dus vrij relaxt is slechts een maandje.

Elke hamster is verschillend. En misschien is er een hamster die nooit opgepakt zal willen worden. Dan kunnen we niet anders dan dit respecteren. Maar vaak komt zulke schuwheid voort uit een verkeerde benadering of een traumatische ervaring.  Als ik met mijn stappen plan al 1 hamster en eigenaar kan helpen ben ik al tevreden!

Misschien ook leuk om te kijken;  deze twee video’s van mijn youtube kanaal waar ik mijn hamster tam maak volgens dit stappenplan. 

Stap 1

Deze stap kun je overslaan als je jouw hamster al een langere tijd hebt. Maar als eigenaar van een nieuwe/geadopteerde hamster is dit heel belangrijk. Laat je hamster zeker de eerste 7 dagen met rust. Probeer hem niet op te pakken of te aaien. Houd natuurlijk wel in de gaten of je hamster oke is en houd het drinken en voedsel goed bij. 

Een nieuwe omgeving is heel spannend voor een hamster. Ze vertrouwen op hun eigen geurtjes. Deze zijn er niet en alles is nieuw, spannend en onbekend. Na een weekje heeft jouw hamster zijn sporen uitgezet, een eigen slaapplekje uitgekozen en zal hij al meer op zijn gemak zijn. 

Het is handig om in de eerste week een beetje te pijlen op welke tijdstippen je hamster wakker is. Dit zal een ochtend moment en een moment later op de avond zijn. Dit komt later van pas als je met je hamster wilt oefenen. Hamsters zijn vrij punctueel, dus je kunt hier echt van op aan.

Stap 2

De eerste paar dagen ga je een lekker voertje aanbieden als je hamster wakker is. Maak je hamster nooit wakker, dit kan veel stress geven. Wel kun je als je niet zeker weet of je hamster wakker is het voertje voor zijn nest houden. Blijf dit proberen net zo lang tot hij het aanneemt. Dit zal misschien enkele dagen duren. Als het lukt kun je naar stap 3.

Het moet natuurlijk wel een hele lekkere snack zijn wil je jouw hamster lokken. Zeker als er nog geen vertrouwen is. Maar liefde gaat door de maag. Wil je weten wat je kunt gebruiken als gezonde lekkere snack voor het tam maken? Kijk dan even hier ; Top 5 gezonde snacks voor jouw hamster

Lichaamstaal & Bijten                              Bijt jouw hamster? Dit kan meerdere redenen hebben;                                                 

Als je hamster in je vingertop bijt maar de oren omhoog staan zonder verdere andere alarmerende lichaamstaal, heeft jouw hamster je vingertop gewoon verward met een wortel. Dan is het gewoon een misverstand. Als dit gebeurd kun je het beste de lekkernij aanbieden met gesloten hand.

Een andere reden is uit angst. Een angstige hamster heeft zijn oren plat en/of draait zich zijwaards op zijn rug. Als je hamster dit doet is hij echt niet op zijn gemak en kun je het beter een ander keertje weer proberen. Je hamster kan ook schrikken omdat hij je niet zag aankomen. Probeer je aanwezigheid kenbaar te maken met je stem en met je hand in de bodembedekking te schudden. 

Ook kan het uit agressie zijn. Agressie bij een hamster heeft meestal een achterliggende reden. Denk bijvoorbeeld aan stress of door het hebben van een te klein verblijf. Een agressieve hamster herken je aan piepen en blazen, op zijn achterpoten staan en boxen met zijn pootjes. En uiteraard een heftige bijt beweging.

Voor zowel in het geval van angst als agressie geld; Laat jouw hamster aan je geur wennen. Gebruik keukenpapier, en wrijf dit tussen je handen of draag het even mee in je shirt om je geur erop te krijgen. Geef het vervolgens in reepjes aan jouw hamster. Je hamster zal er aan ruiken en misschien zelfs een lekker warm nestje van maken. 

Probeer wel uit te sluiten of je hamster medisch gezien niets mankeert bij het vertonen van angstig of agressief gedrag. 

Stap 3

Nu je hamster het voertje uit jouw hand pakt, is het tijd om nog vertrouwder te raken met je hand. Dit is vooral belangrijk voor het leren oppakken van jouw hamster. Dit werkt bij mij zelf altijd het beste met vers hamstervoer. Ik speid het voedsel uit over mijn handpalm en leg mijn hand helemaal plat op de bodemdekking voor mijn hamster.

In het begin zal je hamster wat meer terughoudend zijn maar zal na verloop van tijd steeds verder op jouw hand komen te staan met zijn pootjes om al het voedsel te kunnen pakken. Blijf dit oefenen totdat jouw hamster helemaal op jouw hand durft te staan. 

Stap 4

Nu jullie stap 2 & 3 goed onder de knie hebben kun je gaan oefenen je hamster te aaien. Hamsters hebben slecht zicht. Ze zien jou dus niet goed aankomen. Benader je hamster nooit van bovenaf. Dit vinden ze doodeng. Het doet ze denken aan hoe in het wild een roofvogel hun zou grijpen met zijn klauwen. Dit is dus instinctieve angst en stress die je wilt vermijden.

Maak eerst een geluidje met je stem en schud de bodembedekking een beetje met je hand vlakbij je hamster. Geef vervolgens een lekker voertje. Fruit vinden ze heerlijk en zullen ze gelijk oppeuzelen. Probeer vervolgens met 1 vinger zachtjes je hamster te aaien aan de zijkant. Kijk goed hoe hij reageert op je aanraking. Als hij lekker door blijft eten kun je doorgaan met aaien. 

Stap 5

Het is handig als je jouw hamster op een veilige manier kunt verplaatsen. Bijvoorbeeld om het verblijf te verschonen. Het beste is om dit met een ‘ hamstertaxi’  te doen als je nog bezig bent met het tam maken van je hamster. Het oppakken met je handen kun je echt nog beter even mee wachten.

Zeker jonge hamsters springen zo uit je handen, en dat is een flinke val. Je kunt hiervoor beter een kom of badhuisje gebruiken. Hamsters zien geen diepte dus ook uit de kom kunnen ze springen en zichzelf verwonden door de val. Houd je hand iets over de kom. Zelf vind ik een badhuisje ideaal om hiervoor te gebruiken. Je kunt je hand voor het gat houden tijdens het verplaatsen van je hamster. 

Stap 6

Voor deze stap heb je eigenlijk een speel ren nodig, maar het kan eventueel ook in een badkuip. Hamsters kruipen in elk onmogelijk hoekje of onder de meubels dus ik raad af om te oefenen in een open ruimte.

Het idee is dat je je hamster over je heen laat lopen. Breng hem naar de speel ren of badkuip met de hamstertaxi en laat je hamster ontdekken. Zet ook wat speelgoed en een schuilplaatsje neer. 

Neem ook eventueel wat lekkere groente en fruit mee en zorg dat het een leuke ervaring is voor jullie beide. 

De speelplaats van mijn hamster

Ik heb zelf deze 2 modellen in mijn bezit die beide onder de 20 euro zijn en waar ik goede ervaringen mee heb. Ze zijn groot genoeg om er ook zelf bij in te zitten. Het is een leuke en veilige manier om je hamster buiten zijn verblijf te laten spelen.

Laat nooit je hamster zonder toezicht in zijn speel ren, het zijn ontsnappingsexperts. Hij zal er overheen klimmen of door de stof heen knagen! Vele hamsters zijn bijvoorbeeld tijdens het loslopen ontsnapt en nooit meer teruggevonden.

Stap 7

Als jouw hamster comfortabel is om met jou in de speel ren te zijn kun je gaan oefenen met oppakken. Leg een handdoek of deken neer voor een zachte landing als je hamster toch valt en hou het oefenen laag bij de grond. Pak je hamster niet vanaf boven want dat vinden hamsters niet prettig. Maak een kommetje van je handen om hem op te pakken. Geef hem ook eventueel wat lekkers voordat je hem oppakt. 

Je zult merken dat je hamster niet stil zal blijven zitten als je hem oppakt. Het beste is om je handen mee te bewegen in de looprichting van je hamster.  Als je dit op een gegeven moment goed onder de knie hebt is het een stuk veiliger om je hamster langer op te tillen en te verplaatsen. 

Stap 8

We zijn bij de laatste stap aangekomen!  Je kunt nu proberen om je hamster mee te nemen naar de bank of op bed. Let wel op, je hamster zal er zeker vanaf proberen te springen. Blokkeer hem dan even met je hand en stuur hem een andere richting op. Je kunt je hamster nu oppakken, bij je nemen en over je heen laten klimmen. 

Of laat je hamster in de speel ren spelen, tover het om tot een mooie hamsterspeeltuin en kijk toe hoe je hamster zich vermaakt met zijn speelgoed en tunneltjes. 

Tot slot

Vergeet niet, het kan voor sommige hamsters echt een paar maanden duren voor je bij Stap 8 bent. Dit is niet ongewoon. Neem voor elke stap een paar dagen om het te herhalen voordat je naar de volgende gaat. 

Als je eenmaal die vertrouwensband hebt opgebouwd met je hamster zal je merken dat het hele leuke en lieve dieren zijn, met elk hun eigen persoonlijkheid. Veel geluk en plezier voor jou en je hamster!