Kokosnoot – Veelzijdige vrucht 

Bij een kokosnoot denk je gelijk aan het lekkere vruchtvlees of natuurlijk aan kokosmelk. Maar als knaagdier eigenaar heeft de kokosnoot nog veel meer te bieden! In dit blog benoem ik de mogelijkheden en verzamel ik de mooiste producten. Allen gemaakt van de geweldige kokosnoot. 
Neem gauw een kijkje in onze Etsy sho[ voor heerlijke en gezonde lekkernijen & toffe producten voor je hamster. Nieuw: Kokosnoot thema hamster box; de beste producten speciaal geselecteerd voor jouw hamster. Klik hieronder op de knop om naar onze Etsy webshop te gaan!

1. Als tussendoortje

Het vruchtvlees van de kokosnoot is heel gezond. Het bevat veel goede dingen zoals vezels en ijzer maar ook veel verzadigde vetten. Door de vetten is het belangrijk niet teveel te geven. Voor een Syrische hamster is eens per week een blokje van rond de 1 centimeter genoeg. Voor een dwerghamstertje is eens per twee weken al genoeg. Zij zijn gevoelig voor overgewicht. 

Je kunt vers vruchtvlees geven maar natuurlijk ook gedroogde stukjes. Gedroogd is langer houdbaar en minder vet maar let wel op of er geen onnodige ingrediënten aan zijn toegevoegd.  Kokoswater/melk geven is niet aan te raden. Daar kan je hamster diarree van krijgen door het vet en teveel vocht inname. 

2. Als hamsterhuisje

Dit is toch wel mijn favoriete manier om een kokosnoot te gebruiken. De harde noot is met zijn grootte en vorm perfect voor een schattig hamsterhuisje! Er zijn vele soorten kokosnoothuisjes te koop. Hieronder deel ik mijn favoriete huisjes die geschikt zijn voor hamsters! 
Mijn eigen verblijf met de Kerbl Kokosnoot.

Het Kerbl vogelhuis is qua formaat geschikt voor zowel Dwerghamsters als Syrische hamsters. Momenteel heb ik dit model zelf ook in mijn hamsterverblijf. De kokosnoot is van mooie kwaliteit en het ophangsysteem is solide. 

Een klassieke kokosnoot met meerdere ingangen. Leuk in ieder verblijf.  Deze kun je gewoon neerzetten, handig als je geen tralies of kippen gaas hebt om een kokosnoot aan op te hangen! 

Helaas minder geschikt voor Syrische hamsters door de kleine ingang maar superleuk om te gebruiken voor de andere soorten! Je kunt een van deze huisjes ook heel leuk in het zandbad zetten voor een beschut gevoel. Je hamster zal dat heel fijn vinden.

3. Als bodembedekking – kokosvezel

Kokosvezel word steeds vaker gebruikt door hamstereigenaren. Het is veilig en je kunt het op meerdere manieren toepassen. Zeker bij hamsterscaping zie je kokosvezel vaak. Het is echt heel betaalbaar. Let wel op dat je huisdier-geschikte kokosvezel aanschaft. Je kunt anders gevaarlijke beestjes of schimmels in het hamsterverblijf krijgen. 

De Kokosvezel-Humus van TerraCoco is uitermate geschikt en veilig. Het word compact geleverd. Je voegt zelf water toe. Laat dit een uur staan zodat al het water word opgenomen. Geef het niet te vochtig aan je hamster. Zet het bijvoorbeeld even in de zon om het overtollige vocht te laten verdampen. 
 

Drie manieren om kokosnootvezel te gebruiken:

Gedeeltelijke bodembedekking
Je kunt het niet als hoofd-bodembedekking gebruiken omdat je hamster er niet diep in kan graven of tunnels in kan maken. Maar het is zeker geschikt om een gedeelte van het verblijf te vullen met kokosvezel als verrijking voor jouw hamster. Ook geeft een mooie natuurlijke uitstraling aan het verblijf.  Een hamster heeft altijd een gedeelte nodig met minimaal 20 centimeter bodembedekking van bijvoorbeeld Carefresh elders in het verblijf.
 
Als veilige ‘aarde’ om plantjes in het verblijf te plaatsen
Het is mogelijk om planten toe te voegen aan het hamsterverblijf. Een hele gangbare plant is bijvoorbeeld knaagdiergras! Dit kun je in het verblijf laten groeien in een pot en als je hiervoor de kokosvezel gebruikt weet je zeker dat het veilig is en het geen foute middelen bevat als je hamster er in gaat wroeten.
Kom met kokosvezel om in te spelen
Hamsters vinden het heerlijk om in de aarde te wroeten. Kokosvezel het heeft wat weg van aarde dus ook hierin vinden ze het fijn om te graven. (Dit is als extra en geen vervanging van het zandbad van je hamster) Heb je geen plek om een gedeelte van het verblijf te vullen met kokosnootvezel? Neem dan een mooie kom om het in te doen. Zo heb ik het momenteel zelf in gebruik voor mijn hamster, zie hieronder: 
De grootste en meest verrassende dierenspeciaalzaak van Nederland.
Je hamster zal zich niet vervelen
 
Een hamster zal hoe dan ook alleen maar plezier hebben van het gebruik van bovenstaande manieren om kokosnoot te gebruiken. Alles wat gemaakt is van kokosnoten is heel betaalbaar. Dat maakt het natuurlijk extra leuk. Dus verblijd je hamster ook eens met een leuk graafplekje van kokosvezel of geef hem eens een lekker stukje kokosnoot! 
 
Misschien ook leuk om te lezen: Getzoo Luna & Murmel Hamsterhuis Review