Tectake knaagdierkooi

Te klein verblijf 

Helaas zie je nog vaak dat hamsters in een te kleine hamsterkooi worden gehouden. Grote hamsterkooien lijken onbetaalbaar. Maar dit hoeft echt niet zo te zijn. Er zijn zeker hamsterverblijven voor een klein budget die geschikt zijn voor jouw hamster!

Goed om te weten bij de zoektocht is het minimum vereiste oppervlak voor een hamsterkooi.  Het gaat hier om niet onderbroken vloer oppervlak. Een hoge kooi telt dus niet mee! Deze zijn ook minder geschikt voor hamsters. Zij hebben slecht zicht en kunnen dus geen hoogte inschatten.

Het minimale oppervlak voor een hamsterkooi is 70x50cm of 80x40cm maar hoe groter hoe beter.

Houd ook rekening met de hoogte van het hamsterwiel bij de aanschaf van een kooi. Een geschikt hamsterwiel voor bijvoorbeeld een Syrische hamster is al rond de 28-30 cm

Houten verblijf 

Ik heb momenteel zelf een houten verblijf voor mijn hamster en ik ben hier erg tevreden over. Het hout heeft een mooie uitstraling en je kunt de hamster goed bekijken via het plexiglas.

De meeste houten verblijven zijn vrij prijzig, maar dit model heeft echt een scherpe prijs voor het formaat kooi dat je krijgt!

Je kunt de verdiepingen indelen zoals je zelf wilt of zelfs weglaten als je bijvoorbeeld een dikke laag bodembedekking wilt gebruiken. Hierin kan je hamster natuurlijk heerlijk graven en tunneltjes maken. 

Misschien leuk om te kijken, deze video van mijn youtube kanaal waarin ik mijn Goldie Knaagdierkooi verschoon en inricht.

Geschikte kooi met tralies

Kooien met tralies van goed formaat zijn vaak best prijzig. Er worden helaas ook vele ondermaatse kooien verkocht. Deze hebben niet het minimale vereiste oppervlak. In een te kleine kooi kan je hamster veel stress krijgen. Dit gaat zich bijvoorbeeld uiten in het bijten van de tralies en heen en weer rennen. 

Gelukkig is er een geschikte tralies kooi van het merk Kerbl (100x53x55cm) verkrijgbaar voor slechts 71,- 
Je zult wel het hoge platform eruit moeten halen om een geschikt formaat hamster wiel voor een Syrische hamster te laten passen. (minimaal 28 centimeter) 

Bin Cage

Dit is echt een perfecte manier om een hamsterverblijf te maken met een laag budget. Het vergt alleen een beetje handigheid!

 Hiervoor heb je nodig:

  • een grote opbergbox (min. 70cmx50cm)
  • kippengaas
  • tywraps
  • kniptang
  • geschikt mes of zaag om het plastic te snijden/zagen

Het is belangrijk voor een goede luchtventilatie te zorgen dus je zult aan de deksel en eventueel de zijkant van de opbergbox een vlak moeten uitsnijden/zagen. 

Vervolgens dek je dit af met kippengaas en bevestig je deze met tyraps en klaar is je nieuwe hamsterhuis! Zie ook de Youtube video voor een duidelijke tutorial!

 

Konijnenkooi

Een konijnenkooi heeft al een groot voordeel; het formaat! De meeste kooien zijn rond de 100x50cm. Je zult je hamster echt een plezier doen met deze ruimte. Al voor rond de 30 euro is dit toch ook echt een betaalbare oplossing!

Er is alleen een nadeel. Bij de meeste konijnenkooien zijn de tralies te breed. Een hamster is een ontsnappingsexpert. Dit is echter heel simpel op te lossen met een rol kippengaas en tyraps! Dit bevestig je om de kooi heen. De deurtjes hou je vrij d.m.v. losse gedeeltes kippengaas.

Het model ‘Criceti’  van Ferplast heeft wel een geschikte tralies afstand. Echter zal er dan 1 plateau uit de kooi moeten worden gehaald. Anders past een geschikt hamsterwiel niet. Het hamsterwiel wat meegeleverd word bij de ‘Criceti’  is voor ELK hamstersoort te klein. Verder is het qua oppervlak wel een hele goede kooi. 

Ikea detolf 

Detolf is een vitrinekast die te koop is bij de ikea voor €59,95 Deze kast is door vele hamstereigenaren omgetoverd tot een prachtig hamsterverblijf. Het is in de lengte best een flinke kast met 163cm maar hier kun je echt een paradijs voor je hamster van maken.

Het idee is dat je tijdens het in elkaar zetten van de kast de tussenplankjes weglaat. Eigenlijk is het op die manier een groot aquarium.

Je zult wel zelf 2 losse deksels voor dit verblijf moeten maken met houten latten en kippengaas. Hiervoor raad ik een Youtube tutorial aan. 

Hopelijk vind je de perfecte hamsterkooi voor jou en je hamster! Met al deze ruimte die de eerder genoemde kooien en verblijven bieden kun je des te meer speeltjes en mooie huisjes neerzetten. En dat is toch veel leuker dan een te kleine kooi waar geen ruimte is voor leuke spullen en waar je hamster niet gelukkig zal zijn.

En wat dacht je van Hamsterscaping? Hoe leuk is het om met natuurlijke materialen een paradijsje voor je hamster te maken. Maar hierover meer in een volgende blog

Meer weten over de inrichting van jouw toekomstige verblijf? Kijk dan hier eens naar; Kooi inrichting – wat heeft jouw hamster echt nodig