Carefresh Review

Mocht je twijfelen of Carefresh het geschikte bodembedekking is voor jou en je hamster lees dan gauw verder! Deze bodembedekking is een van de duurdere bodembedekking die te krijgen is. Dan is het fijn om te weten of dit het geld waard is. Ook zal ik Carefresh vergelijken met twee goedkopere alternatieven.

Ik heb dit product zelf al sinds 2017 in gebruik. Tussendoor heb ik zeker ook andere en goedkopere opties gebruikt of overwogen. Echter kwam ik altijd weer terug bij Carefresh.

Als je maar een klein laagje bodembedekking gebruikt zal je niet begrijpen waarom de prijs een rol speelt. Een zakje van 14 liter is maar rond de 6 euro, dat valt toch reuze mee? Daarom wil ik graag iets belangrijks toelichten over de hoeveelheid bodembedekking die nodig is voor je hamster. Hier kan niet genoeg over gepraat worden want helaas zien we nog veel te vaak dat hamsters maar een dun laagje bodembedekking krijgen. 

Een dikke laag bodembedekking is essentieel

Bodembedekking is een van de belangrijkste dingen in het verblijf van je hamster. Er moet altijd een goede laag bodembedekking van minimaal 20 centimeter gebruikt worden. Dit is echt een basisbehoefte van elke hamster soort. Ze horen te kunnen graven. Ze maken graag tunnels en voelen zich veilig als ze dit kunnen doen. Stress is een grote veroorzaker van ziekten bij hamsters. Door hun de juiste spullen en omgeving te bieden voorkom je stress. 

Wil je meer weten over wat jouw hamster nodig heeft in zijn verblijf? Lees dan ook eens; ‘ Kooi inrichting – Wat heeft jouw hamster echt nodig’ 

Mijn verblijf met Carefresh

De prijs

Er van uit gaande dat het verblijf minimaal 70×50 is, zul je met rond de 30 liter bodembedekking al een heel end komen voor een goede laag. Goed om te weten ; dit is echt het absolute minimum kooi oppervlakte wat geschikt is voor een hamster.

Gebaseerd op mijn eigen ervaring is dit hoeveel bodembedekking je ongeveer nodig hebt t.o.v. van het verblijf oppervlak uitgaande van een laag van zeker 20 centimeter. Hoe meer hoe beter! :

80x50cm – 30-40 liter bodembedekking

100x50cm – 40-50 liter bodembedekking

Als je het verblijf tussendoor schoon houd en je hamster zinderlijk is ( in een hoektoilet of in het zandbadje plast) kun je zeker een maand met de bodembedekking doen. 

Prijs Carefresh Natural: (klik op de afbeelding of link voor actuele prijzen bij Medpets, vaak de goedkoopste)  

Prijs van twee ‘goedkopere’ alternatieven; 

Met Carefresh ben je dus rond de €23,- per maand kwijt. Mits je het koopt bij bijvoorbeeld Medpets. Alternatieve verkopers vragen vaak een stuk meer voor de 60 liter zak. 

Kaytee Cozy&Clean is wat lastiger te krijgen in Nederland. Maar wel goedkoper en zeker een goed alternatief als je net iets minder wilt uitgeven. Soms is Carefresh uitverkocht bij de webshops met goede prijzen en gebruik ik Kaytee als alternatief. Klik hier voor de link naar Amazon. Hier bestel ik zelf vrij regelmatig en ze leveren snel.

Hennep is goedkoop, alleen is het niet ideaal om als enige bodembedekking te gebruiken. Wel ideaal om te combineren en voor een natuurlijke uitstraling. Om de kosten te drukken kun je ook bijvoorbeeld 1 of 2 zakjes carefresh 14 liter kopen voor het graaf en slaapgedeelte in het verblijf en waar de zware dingen zoals het hamsterwiel en zandbad staan hennepvezel te gebruiken. 

Het combineren van bodembedekking is een goede verrijking voor jouw hamster. De verschillende ondergronden zijn stimulerend dus het heeft ook nog eens een positief effect op je hamster.

Wil je meer weten over geschikte en ongeschikte bodembedekking ? Lees dan ook eens; Bodembedekking die veilig en geschikt is voor jouw hamster – Hamsterlife

Misschien leuk om te kijken; In deze video combineer ik Carefresh met Aspen hout bodembedekking. 

Absorbtie

Qua absorbtie van nare geurtjes zoals urine zal ik maar gelijk duidelijk zijn. Carefresh wint voor mij. Ik vind Kaytee Cozy&Clean echt niet verkeerd. Maar zodra er wel een plasje in is gedaan stinkt het vrij snel. Hierdoor moet je zulke plasplekjes om de dag weghalen om te voorkomen dat de hele ruimte gaat stinken. Bij Carefresh is het verwijderen van urine plekken ook zeker nodig maar pas na een week begint het echt te ruiken. Houtvezels vind ik persoonlijk erg snel ruiken en dus ook iets minder geschikt op dit gebied.

Variatie 

Een groot voordeel van Carefresh vind ik dat het verkrijgbaar is in diverse kleuren. Hierdoor kun je leuk afwisselen of leuke thema’s creëren in het verblijf. 

Tunnels

Vaak is bodembedekking die de tunnels goed laten staan niet veilig voor je hamster. Hennep is helaas te slap om holletjes te houden. Kaytee laat ook geen tunnels staan maar wel iets van een holletje. Carefresh vormt wel  erg goede holletjes en heel af n toe blijft er zelfs een tunneltje staan. Een leuk trucje is om weidehooi door de bodembedekking heen te mengen. Dit geeft meer kans op stabielere tunnels en holletjes. 

Comfort

Carefresh is stevig maar zacht genoeg om een lekker nestje van te maken. Het is warm genoeg voor de winter, maar niet broeierig voor de zomer. Geef nog wat keuken of toiletpapier reepjes en jouw hamster kan het perfecte nestje bouwen. Geef dit ook als je hamster een huisje heeft. Vul het huisje ook altijd goed met bodembedekking, dit vinden ze prettig.

Conclusie

Ookal gebruik ik tussendoor wel eens wat anders, ik keer altijd weer terug bij Chipsi Carefresh. Ik ben van het combineren van bodembedekking. Vooral omdat dit leuker is voor mijn hamster. Zo maak ik bijvoorbeeld paden van Aspen hout en creëer ik een graafplekje met kokosnootvezel. Elke Kooi verschoning doe ik weer iets anders! Maar op het slaap en eventuele plasplekje van mijn hamster heb ik toch het liefste Carefresh liggen.

Met goede tussendoor schoonmaaksessies kom ik zeker een maand tot anderhalf ermee door, terwijl bij vele andere bodembedekking er al echt nare geuren ontstaan wat voor zowel mij als mijn hamster niet prettig is. 

Ik vind Carefresh wel degelijk het geld waard en raad het dus ook zeker aan, en met een kleiner budget; combineren en slechts in een gedeelte gebruiken!

Misschien ook leuk om eens te lezen: Inspiratie & Thema’s voor het hamsterverblijf – Hamsterlife