Redenen om je hamster zinderlijk te maken

Er zijn meerdere voordelen waarom het de moeite waard is om te proberen jouw hamster zinderlijk te maken.

De voornaamste reden is natuurlijk hygiëne. De urine van hamsters heeft een vrij sterke geur. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf als de ruimte stinkt maar ook schadelijk voor de longen van je hamster als ze te lang in een sterke urinelucht zitten. Daarom is het echt belangrijk het verblijf goed schoon te houden.

Als je hamster in een toilet of zandbad zijn behoefte doet weet je precies waar je moet schoonmaken. Zo kun je dagelijks de plasplek verschonen. Op deze manier hoef je niet elke week de bodembedekking te verversen. Dit is niet alleen beter voor de hygiëne, maar voorkomt ook stress voor je hamster. Het verschonen van de gehele bodembedekking brengt veel stress met zich mee. Al hun vertrouwde geurtjes en voedselvoorraden zijn dan weg, dit vinden ze echt niet prettig.

Als je tussendoor ook goed de keuteltjes en oude voedselresten weghaalt kun je zeker een maand met de bodembedekking doen en dat bespaard een hoop geld.

Wat heb je nodig? 

Er zijn meerdere producten die je als hamstertoilet kunt gebruiken. Ook zijn er meerdere soorten bodembedekking beschikbaar om er in te gebruiken. Je wilt natuurlijk vooral dat het goed de geur maskeert en het vocht absobeerd. 

Van hoektoilet tot badhuisje

Wat je kiest als hamstertoilet is maar net wat de voorkeur van jouw hamster is. Sommige hamsters vinden hun toilet zo’n prettig plekje dat ze er liever in slapen dan plassen, en dat schiet natuurlijk ook niet op. Je zult daarom misschien het een en ander moeten uitproberen. Maar om te beginnen is mijn advies een overdekt plekje te gebruiken. Dan voelt je hamster zich veilig, en dat is een goed begin.

Goede opties zijn;

  • Een hoektoilet
  • Een badhuisje
  • Een specifiek hamstertoilet

Klik voor actuele prijzen en de aanbieder van het product op de afbeelding of de knoppen;

 Badhuisjes

voor meer leuke badhuisjes kijk ook eens hier; Top 6 Leukste Badhuisjes Voor Jouw Hamster – Hamsterlife

Hoektoiletten

Overige Opties

In deze video knutsel ik een leuk DIY huisje van ijsstokjes (veilige knutselstokjes zijn te koop bij Amazon klik hier) voor om een simpel hoektoilet heen. Volg ons ook op Youtube voor meer leuke hamster gerelateerde content; Noodle The Hamster

Absorberend materiaal voor in het toilet

Zand                                                                                                                                          Zand is naar mijn mening het makkelijkst schoon te houden. Je kunt met een kleine zeef de plasjes eruit halen en zo het goede zand nog blijven gebruiken.

Hamsters hebben veel baat bij (knaagdier geschikt) zand in hun verblijf. Het is erg belangrijk voor hun vachtverzorging. Een hamster mag nooit met water worden gewassen. Hier kunnen ze echt ziek van worden. Daarom is het aan te raden om een schaal met zand voor je hamster neer te zetten. Hierin zullen ze lekker in gaan rollen en zal je merken dat hun vacht er echt van gaat glimmen.

Mijn eigen ervaring is dat ze het ook prettig vinden om het zand als toilet te gebruiken. Je zult dan wel  2 opties moeten geven. Bijvoorbeeld een goede schaal voor het badderen en een toilethuisje voor de plasjes. 

Wil je toch liever iets anders gebruiken in het hamster toilet? Dan zijn Strokorrels een goede optie.

Hieronder 3 voorbeelden van veilige producten om te gebruiken. Gebruik geen Chinchilla stofzand. Dit is schadelijk voor de luchtwegen van je hamster. Wil je meer lezen over veilige en onveilige bodembedekking voor je hamster lees dan ook eens; Bodembedekking die veilig en geschikt is voor jouw hamster – Hamsterlife

Hoe pak je het aan?

Als eerste wil je natuurlijk te weten komen waar jouw hamster zelf heeft besloten te plassen. Hamsters kiezen vrijwel altijd een hoek van het verblijf uit. Of een hoek van het slaaphuisje. Dus begin hier met zoeken. Als je de hoek hebt gevonden waar je hamster zijn behoefte doet is dit natuurlijk de plek waar je het hamstertoilet neer wilt gaan zetten. 

Plaats wat bodembedekking waar al op is geplast in het nieuwe toilet. Dan zal je hamster sneller geneigd zijn er weer te plassen. Hamsters zijn netjes en plassen graag op 1 plek. Zo houden ze de rest van hun woonomgeving schoon! Met een beetje geluk zal je hamster het ook gebruiken voor zijn keuteltjes. Dan is het helemaal makkelijk om het verblijf schoon te houden.  

Kortom, plaats voor de beste kansen het toilet altijd in een hoek van het verblijf!

Problemen waar je eventueel tegenaan kunt lopen 

Je hamster gaat in een ander hoekje plassen i.p.v. op het toilet.

Allereerst kun je het toilet hier naar toe verplaatsen. Plaats wederom ook wat bodembedekking waar op geplast is in het toilet.

Als dit niet werkt is het misschien toch een idee een ander soort toilet te proberen. Je kunt ook een kleine schoenendoos deksel met zand neerzetten in de hoek. Zo kun je kijken of iets anders wel werkt zonder gelijk geld aan iets anders uit te moeten geven.

Je hamster plast niet op 1 vaste plek maar heeft meerdere plekjes.

Als dit het geval is kun je proberen de andere plekken te blokkeren met speelgoed. ( Denk aan een tunneltje of een kokosnoothuisje). Of je kunt overwegen nog een toilet neer te zetten.

Je hamster plast over zijn voedselvoorraad.

Dit is een erg vervelende gewoonte van sommige hamsters maar het heeft een hele goede reden. Zo geeft hij aan dat het zijn voedsel is. Afblijven dus! Helaas moeten we soms bedorven voedsel en oud voer weghalen. Dit kan je hamster erg vervelend vinden omdat hij zijn voorraadje kwijt is waar hij zo hard voor heeft gewerkt! Om dit te voorkomen kun je zelf een handje nieuw voedsel neerleggen als je het oude voedsel opruimt. Hopelijk zal je hamster dan weer zijn toiletje opzoeken. 

Je hamster slaapt op zijn toilet.

Dit kan betekenen dat hij het huisje wat in het verblijf staat niet bevalt. Een goed huis voor een hamster is er een met meerdere kamers. Vrijwel alle hamsters vinden dit hele fijne huisjes. 

Veel succes!