Wat is natstaart en hoe herken je het?

Wat is natstaart?

Natstaart – ook wel bekend als ‘ Wet Tail ‘ is een soort-specifieke ziekte die vaak voorkomt bij Syrische hamsters. Het is een hele besmettelijke ziekte en kan ernstige gevolgen hebben voor je hamster als deze niet tijdig behandeld word. Natstaart word vooral veel gezien bij jonge hamsters die tussen de 3 en 8 weken oud zijn en heeft een incubatie tijd van 2 weken. 

De beste en eigenlijk enige optie voor jouw hamster is om direct contact op te nemen met een dierenarts. Zonder behandeling is de kans enorm groot dat een hamster met natstaart zal overlijden. De oorzaak hiervan is veelal uitdroging.

Vraag de dierenarts of deze bekend is met hamsters en natstaart. Dan weet je zeker dat je hamster goed behandeld word. Zelfs met behandeling is er een kans dat de hamster het niet haalt, dus het is echt noodzakelijk dat het juiste behandelplan word ingezet.

Wat zijn de symptomen?

– Een groot deel van de achterkant van de hamster is nat. Dus niet een beetje vies van ontlasting. Maar echt heel nat rond de staart en anus. 
– Diarree 
– Geen eetlust
– Kromme rug houden i.v.m. pijn aan de anus 
– Rectale verzakking – dit is als een stukje van de darm uit de anus komt. Als je hamster dit heeft is de natstaart zeer ernstig en is je hamster echt in levensgevaar. 

Wat is de oorzaak van natstaart?

Natstaart kan verschillende oorzaken hebben. Het kan door bacteriën veroorzaakt worden. Meest genoemde bacterie is de Lawsonia intracellularis bacterie. Maar er zijn meerdere ziekteverwekkers die natstaart kunnen veroorzaken. Daarom is de dierenarts inschakelen essentieel. De juiste antibiotica moet ingezet worden om jouw hamster beter te krijgen. 

Ook slechte hygiëne en stress kunnen een oorzaak zijn van natstaart. Syrische hamsters zijn erg gevoelig voor stress. Zodanig dat ze er dus letterlijk ziek van worden. Stress kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld teveel drukte om het verblijf, de hamster overdags wakker maken om ermee te spelen of bijvoorbeeld een te klein verblijf. 

Ik denk dat mijn hamster natstaart heeft, wat nu?

Bel zo spoedig mogelijk de dierenarts. Deze zal antibiotica voorschrijven. De overlevingskans is klein dus hulp inschakelen is echt nodig. Vele hamsters overlijden binnen 48 uur aan natstaart zonder hulp. 
Haal uit voorzorg andere huisdieren weg uit de ruimte waar de zieke hamster zich bevind. Zeker als je andere hamsters hebt. Haal ze meteen weg uit die ruimte. Het is zeer besmettelijk!
– Als je hamster thuis is van de dierenarts, probeer goed in de gaten te houden of hij drinkt. Uitdroging is echt het grootste gevaar bij natstaart.  

Hoe kun je natstaart voorkomen?

Je hamster kan de natstaart al eerder hebben opgelopen of gewoon echt pech hebben, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat jouw hamster ziek word; 

– Zet het verblijf van jouw hamster niet op de tocht. 
– Zet het verblijf niet op een zonnige plek
– Houd het verblijf fris door dagelijks ook eventuele oude stukjes voedsel op te ruimen.
– Geef je hamster geen bad met water. Dit is heel slecht voor ze.
– Geef je hamster wel een zandbad. Hiermee houden ze hun vacht schoon en glanzend.
– Geef je hamster een badhuis/hoektoilet met zand om in te plassen. Zet dit in een hoek van het verblijf. Hamsters plassen graag in hoekjes.                                                                                                      – Maak je hamster niet wakker, zeker niet overdags dit geeft stress.                                                                            

Hamsters vinden een badhuisje erg fijn om als toilet te gebruiken omdat het overdekt is. En het ziet er ook nog eens leuk uit. In dit artikel vind je waar ze de leukste badhuisjes verkopen; Top 6 Leukste Badhuisjes Voor Jouw Hamster – Hamsterlife