Wanneer is het te warm of te koud?

De ideale kamertemperatuur voor je hamster is tussen de 18 en 24 graden. Onder de 15 graden kan je hamster onbedoeld in winterslaap raken. (torpor) Dit is absoluut niet de bedoeling voor hamsters in gevangenschap. De kans is klein dat ze dit overleven. 

Als het te warm is kan dit voor iedereen gevaarlijk zijn als je geen verkoeling kunt vinden. Dit geld dus ook voor hamsters. Er zijn een aantal producten die je kunt gebruiken om verkoeling te bieden aan je hamster. 

Belangrijk: Een hamster mag niet nat worden. Doe een hamster dus nooit in bad, ook niet voor verkoeling.  Ze kunnen hier ziek van worden en het is slecht voor de oliën op hun vacht. Gebruik ten aller tijde een zandbad voor vacht hygiëne en verzorging. Pas ook op met doortochten. Knaagdieren kunnen hier ziek van worden.

Zand

Zand is verkoelend. Een zandbad is sowieso een vereiste in het hamsterverblijf voor de vachtverzorging. Let wel op dat je echt knaagdier geschikt zand gebruikt. Dus geen chinchilla dust of  ‘gewoon zand.’ Dit i.v.m. te fijne stof of korrels dat in hun ogen of longen kan komen en ook bepaalde slechte bacteriën kunnen er in zitten. Hieronder 2 goede soorten zand, klik op de knoppen voor actuele prijzen;

Huisjes van Keramiek

Keramische huisjes staan niet alleen leuk in het verblijf, het is ook een heerlijk koel plekje voor jouw hamster om in te liggen. Als het echt heel warm is kun je het huisje ook af en toe even in de koelkast plaatsen. Klik op de knoppen voor actuele prijzen. 

Kokosvezel ( lichtvochtig )

Je kunt een schaal of grote kom vullen met kokosvezel. Je koopt kokosvezel geperst. Dit zet uit met water tot een soort aarde. Dit is heerlijk voor je hamster om in te wroeten dus ook leuk als het niet warm is! Maar als je het af en toe wat vochtig maakt met een plantenspuit is het ook nog eens verkoelend. Geef geen kokosvezel die te nat is aan je hamster, dit kan gaan schimmelen.  

Mijn hamster Noodle in zijn kokosvezel kom.

Koelschijf voor knaagdieren

Een luxe, maar geen overbodige met de steeds warmere zomers. Deze koelschijven zijn speciaal gemaakt voor knaagdieren. Ze zijn perfect om op een plateau te leggen of op het dak van een hamsterhuis. De koelschijven kunnen ook extra worden gekoeld in de koelkast. Mocht je een badkamertegeltje hebben zonder scherpe randen, is dit ook een goede optie. Klik op de knoppen voor meer informatie en actuele prijzen. 

Er is ook een hamsterhuis met ingebouwde leisteen op het dak van Getzoo. Dit huisje heb ik zelf momenteel ook in gebruik. Ik heb er een review over geschreven; Getzoo Luna & Murmel Review

Vers water 

Nog wel het allerbelangrijkste is drinkwater. Let goed op of je hamster goed drinkt en ververs het water eventueel 2 keer op een dag. Ook kun je een lekker stukje komkommer of watermeloen geven. Dan weet je zeker dat je hamster wat extra vocht binnen krijgt. Geef kleine stukjes per dag anders kunnen ze diarree krijgen. Veel succes met de warmte!